După ce premierul Marcel Ciolacu a acuzat presiuni din partea operatorilor de jocuri de noroc, executivul a adoptat, în ședința de guvern de joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă (OUG) privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Proiectul de OUG își propune să schimbe, printre altele, și modul de licențiere al celebrelor „păcănele”.
UPDATE 13:10
Guvernul a adoptat proiectul de OUG privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței că își dorește „să terminăm odată cu situația în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara țării și chiar în afara Uniunii Europene”, cu referire la noua lege care va obliga operatorii de jocuri de noroc să aibă sediul social în România.
Totodată, șeful executivului a transmis că nu este normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere, încât sa amenințe politicieni și să demită jurnaliști, cu referire la cazul companiei Ringier. Premierul punctează și că în timpul pandemiei, aceste companii făceau presiuni asupra guvernanților.
Realitatea ne arată că s-a depăşit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie, au stat la masa Guvernului! Acum ameninţă politicieni şi concediază jurnalişti. Cred că este suficient. S-a ajuns mult prea departe”, a adăugat premierul Ciolacu.
Știrea inițială:
În ultima perioadă, liderul social-democraților a declarat „război” operatorilor de jocuri de noroc și a anunțat că vrea să scoată sălile de jocuri de noroc în afara orașului, ba chiar a acuzat presiuni din partea lui Sorin Constantinescu și Odetei Nestor (fostă șefă a ONJN). (detalii AICI)
Gândul au făcut dezvăluiri în exclusivitate despre mecanismul din spatele „mafiei păcănelelor”, devoalând un mecanism prin care patronii de săli de jocuri instalează aplicații malițioase pe telefon pentru a controla mai bine activitatea din sălile de gambling. (detalii exclusive AICI)
În ședința de guvern de joi, miniștrii cabinetului Ciolacu au pe masă proiectul de OUG, pus în transparență publică pe site-ul ministerului de Finanțe. Conform proiectului, executivul vrea să modifice modul în care vor fi acordate licențele pentru firmele care au ca obiect de activitate jocurile de noroc.
Marcel Ciolacu a promis că va impune șefilor de cazinouri să dețină sediul social în țara noastră, pentru ca aceștia să își poată plăti taxele aici și nu în paradise fiscale, preferate de mulți patroni din industrie. Astfel, în noul proiect se arată explicit că vor primi licență doar societățile care au sediul social în România.
Astfel, la articolul 15 alineatul (1) litera B se completează prin introducerea unui nou punct (X), care va avea următorul cuprins (…): ii) să înregistreze sediul permanent în România, în condițiile art. 1 alin. (2) din prezenta ordonanță de urgență conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și să solicite ONJN alocarea licenței deținute către sediul permanent, pentru perioada de valabilitate rămasă a acesteia, precum si a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, împreună cu toate obligațiile legale aferente acestora.
Potrivit proiectului OUG, se impune interdicția de a comercializa alcool în spațiile destinate jocurilor de noroc, iar jocurile de tip slot-machine nu vor mai putea funcționa în baruri.
Astfel, la articolul 15 alineatul (6) litera a) punctul i) se modifică: În spaţiile în care se desfăşoară acest gen de activitate ca activitate principală, nu se pot desfășura activităti comerciale care presupun comercializarea de băuturi alcoolice de către organizator sau un terț. Se poate desfășura, direct de către organizator, oricare altă activitate prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, dacă aceasta respecta condițiile de licențiere și autorizare. Sala de jocuri nu poate să aibă intrare comună cu un spațiu în care se comercializează băuturi alcoolice. De asemenea, este interzisă orice formă de acces între o sala de jocuri de noroc și un spațiu comercial în care se comercializează băuturi alcoolice, inclusiv prin intermediul unei uși între cele doua tipuri de spații. Pentru această categorie se acorda autorizație clasa A, conform pct. 1 sub pct. II din anexă, se mai rată în proiectul de OUG.
Proiectul menționează și valorile de taxe pe care patronii de săli de jocuri ar urma să le plătească statului, astfel:
A. Pentru jocurile loto: 200.000 euro
B. Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro
C. Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro
D. Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro
E. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro
F. Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro
G. Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro
H. Pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc: 15.000 euro
I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro
J. Pentru jocurile de noroc la distanţă se acordă 3 categorii de licențe după cum urmează:
Licență clasa 1: pentru jocurile de noroc la distanță prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. i) – n) din ordonanță de urgență. Se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanță care au contract direct cu jucătorul și este în cuantum de 300.000 euro/an;
Licență clasa a 2-a: pentru persoanele juridice implicate în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță, precum și pentru organismele de evaluare a conformității.
Licenţă clasa a 3-a: pentru jocurile loto – la distanţă – monopol de stat prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. h) din ordonanţa de urgenţă. Se acordă operatorului de jocuri tip loteristic: 200.000 euro.
K. Pentru Festivalul de poker: 20.000 euro
L. Pentru jocuri temporare tip cazinou (valabilă 3 luni): 27.500 euro
M. se abrogă
N. se abrogă
O. Pentru jocuri tip tombolă – joc tradiţional: 20.000 euro
P. Pentru jocurile de videoloterie – joc tradiţional: 100.000 euro
Publicitatea în afara sălilor de gambling ar urma să fie interzise conform proiectului de OUG.
„Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (…) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise”, se mai arată în proiectul OUG.
Publicitatea va fi interzisă în exteriorul sălilor de joc. Proiectul menționează la articolul 7, alineatul (4), că se modifică și va avea avea următorul cuprins: (4) Se interzice afișarea valorilor sau bunurilor acordate prin bonusuri, promoții sau „jack-pot”-uri reale sau simulate în exteriorul locațiilor în care se desfășoară jocurile de noroc – așa cum acestea sunt clasificate potrivit art. 10 alin. (1).
Prin proiect se propune, de asemenea și modificarea componenței Comitetului de supraveghere, propunere motivată de faptul că potrivit prevederilor art. 2 din Ordonanța de Urgență nr. 68/2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a trecut în subordinea Ministerului Finanțelor, iar in conformitate cu dispozițiile art. 5 alin. (8) din același act normativ Ministerul Comunicațiilor şi Societăţii Informaţionale s-a desființat, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, se precizează în nota de fundamentare.
Proiectul de OUG privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, poate fi consultat integral – AICI.
CITIȚI ȘI:
EXCLUSIVITATE NAȚIONALĂ | GÂNDUL dezvăluie cine pune presiune pe Guvern: MAFIA PĂCĂNELELOR!